Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Ak teraz v duchu hádate, kto by to tak mohol byť tá Hana Gregorová, asi vás trocha sklamem – nie, nie je to známa herečka, ktorú teraz často vídať v televízii. No keďže aj ja som sa k nej dostala až po dlhých rokoch štúdia literatúry a predtým som poznala len meno jej slávneho manžela – Jozefa Gregora Tajovského, skúsim ju trocha priblížiť.

Cez uplynulé veľkonočné sviatky nám televízia pripomenula slovenskú divadelnú klasiku Statky-zmätky. Pre mňa to bola aj príležitosť spomenúť si na mamu. Na to, ako mi pri inscenáciách divadelných hier Jozefa Gregora Tajovského vždy rozprávala o postavách, ktoré v nich stvárnila na doskách račianskeho ochotníckeho divadla. Mimochodom, aj Hana Gregorová (1885 – 1958) hrala zamladi ochotnícke divadlo a veľmi túžila po vzdelaní, ktoré jej bolo odopierané. Vo svojich Spomienkach takto opísala svoju reakciu na Tajovského ponuku na sobáš: „´Vydám sa za Vás, aby som mohla žiť duševnejšie a že ste spisovateľ. Teším sa na čítanie kníh vo Vašom domove.´ Jeho byt som si predstavovala plný vytúžených knižiek. Fantázia mladosti...! Dnešné dievčatá, ktoré majú otvorenú cestu k vzdelaniu, sa mi nielen vysmejú, ale sa možno aj začudujú môjmu neobvyklému vyznaniu. Vtedy som vedela, že moje vyznanie práve človek Tajovského zmýšľania a charakteru bude vedieť správne oceniť. Veď v ňom popri mojej srdečnej naivnosti bolo badať aj nevšednú, oslobodzujúcu lásku bez konca a veľkú zaväzujúcu dôveru.“

Prijmite pozvanie ku „krbu a knihe“ do Modrého salóna v Slovenskom národnom divadle, ktorý už tento štvrtok venujeme spisovateľke a prvej slovenskej feministke Hane Gregorovej, autorke výnimočnej eseje o význame ženskej tradície v literatúre a kultúre Slovenka pri krbe a knihe (1929).

KEDY: štvrtok 9. apríla o 19.30 
KDE: Slovenské národné divadlo, Pribinova 17, Bratislava

Zoznámte sa s prvou slovenskou spisovateľkou, ktorá sa verejne označovala za feministku, Hanou Gregorovou (1885 – 1958). Jej jedinečná esej Slovenka pri krbe a knihe (1929) o účasti žien v národnom obrodení vyšla v tom istom roku ako dnes už kultová esej Virginie Woolf Vlastná izba o potrebe ženskej tradície v literatúre. V kultúrnej pamäti zanechala stopu najmä ako manželka známeho spisovateľa a organizátorka kultúrneho života otvárajúca priestory svojho domova v Bratislave, ako aj neskôr v Prahe literárnemu salónu. No v čítanke zloženej z ukážok z jej diela Hana Gregorová – Slovenka pri knihe (ASPEKT 2007) ju spoznávame ako spisovateľku i zanietenú publicistku. V roku 1997 knižne vyšla aj korešpondencia Hany Gregorovej s manželom Jozefom Gregorom Tajovským. Hostkou večera bude editorka tejto korešpondencie literárna historička Marcela Mikulová.

Ukážky z tvorby Hany Gregorovej čítajú Emília Vášáryová a Ján Gallovič.

Autorky konceptu: Jana Cviková a Jana Juráňová
Moderuje: Jana Cviková

Modrý salón s feministickým aspektom v Slovenskom národnom divadle prináša v divadelnej sezóne 2014 – 2015 raz mesačne literárne večery venované dielam výnimočných spisovateliek. Do konca tejto sezóny predstavíme štyri autorky, ktorých diela vyšli v Knižnej edícii ASPEKT: Virginiu Woolf, Hanu Gregorovú, Teréziu Vansovú a Aglaju Veteranyi. Ich texty pre nás čítaním oživia herečky a herci Činohry SND. O spisovateľkách, ich tvorbe a dobe sa pozhovárame s hostkami podujatí, ktoré pripravujú editorky a vydavateľky Jana Cviková a Jana Juráňová.

0 comments:

Zverejnenie komentára